Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor în perioada 22-24 august 2016 a avut loc o mini tabără gratuită pentru copiii de la Grupul de cateheză Vlăstare Ortodoxe al Catedralei din Urziceni.

Scopul a fost vizitarea și cunoașterea uneia din cele mai frumoase regiuni din România, Dobrogea.

Luni, 22 august, cei 26 de copii au pornit la drum însoțiți de părintele paroh Bogdan-Ionuț Stancu. Primul popas a fost la Hârșova, poarta de intrare în Dobrogea. Aici au vizitat muzeul Carsium și situl arheologic de pe malul Dunării. A urmat apoi mănăstirea ortodoxă cu nume turcesc Celic Dere, unde s-au închinat la Icoana Maicii Domnului Eleusa și la Icoana Mântuitorului “care se curăță singură”. Spre seară am ajuns la Mănăstirea Cocoș, loc în care am fost găzduiți.

În ziua următoare am vizitat Catedrala din Tulcea, Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării” și Monumentul Independenței din Tulcea.

Miercuri, 24 august, am poposit la Niculițel pentru a vedea Monumentul Paleocreștin, unde au fost descoperite moaștele Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasis și Filip. Actualmente sfintele relicve se află la Mănăstirea Cocoș. Apoi, am vizitat Mănăstirea Saon așezată pe malul Lacului Telincea.

La întoarcere spre casă am făcut un popas la Catedrala Episcopală din Slobozia, prima și cea mai mare construcție eclesială din țara finalizată după căderea comunismului.

În fiecare dimineață copiii au participat la Sfânta Liturghie, au învățat să se roage, au avut parte de întâlniri cu monahi și monahii care le-au explicat istoricul mănăstirilor vizitate, s-au întâlnit cu muzeografi de la care au aflat lucruri inedite, îmbogățindu-și astfel cunoștințele.

Această mini tabără s-a dorit a fi o răsplată pentru tinerii care săptămânal vin la orele de cateheză parohială și participă la acțiunile social-culturale ale parohiei.

Mulțumim celor care ne-au sprijinit și în mod deosebit părintelui protosinghel Visarion Scutaru starețul Mănăstirii Cocoș pentru amabilitatea de a ne găzdui.

Preot Bogdan-Ionuț Stancu

Parohul Catedralei din Urziceni