Jertfa Unirii noastre evocată la Catedrala Urziceni

 

        Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor, vineri 9 noiembrie 2018, de sărbătoarea sfântului Nectarie în Catedrala din Urziceni a avut loc o conferință.

        Prelegerea a fost susținută de cunoscutul actor regizor și scriitor ortodox Dan Puric. Este pentru al doilea an consecutiv când domnia sa poposește în Catedrala din Urziceni și ține un cuvânt înaintea credincioșilor. Sentimentele deosebite pe care le are pentru urbea noastră se datorează faptului că și-a petrecut o bună parte din copilărie pe aceste meleaguri, căci mama dumnealui a fost medic în Policlinica orașului.

        S-au rostit cuvinte patriotice, îndemnuri la prețuire și respect față de înaintașii noștri,  amintind despre datoria de a urma și a face cunoscut sacrificiul lor. Timp de mai bine de două ore glasul înflăcărat al oratorului a răsunat în Catedrala din Urziceni, ajungând la inimile auditoriului.

        În cadrul expunerii a fost amintit Sfântul Ierarh Nectarie, care prin jertfa lui ne-a lăsat un permanent exemplu atât de necesar astăzi într-o lume secularizată.

        Acum, în anul centenarului, sperăm ca învățăturile transmise de Sfânta Biserică, alături de evocările laicatului ortodox să păstreze unitatea de credință și neam în mult încercatul popor român.

        Cu promisiunea că va mai reveni, maestrul Dan Puric a încheiat seara redând definiția pe care a dat-o Sfântul Nectarie cuvântului jertfă: „Jertfa este atunci când sufletul poruncește trupului să moară pentru valori mai mari decât el”