Patruzeci de zile de rugăciune neîntreruptă

la Catedrala Urziceni

(30 septembrie – 9 noiembrie 2018)

 

Sfântul Nectarie ne cheamă iar… la rugăciune!

Deși nu este de mult timp protectorul spiritual al comunității din Urziceni, dintotdeauna le-a fost ocrotitor și grabnic ajutător. A devenit atât de familiar, încât prezența sa pare că este din totdeauna aici. Sprijinitor neobosit ascultă neîncetat rugămințile fierbinți ale celor care se roagă cu nădejde și speranță că Sfântul va face și cu ei o minune.

Și anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor la Catedrala din Urziceni se va oficia, începând de duminică, 30 septembrie 2018, un program liturgic intens. Zi de zi va fi săvârșită Sfânta Liturghie, urmată apoi de Acatistul sfântului. Evenimentul se va încheia pe data de 9 noiembrie 2018, de ziua sărbătoririi Sfântului Nectarie.

În urmă cu cinci ani o părticică din moaștele Sfântului Nectarie a fost dăruită credincioșilor Catedralei din Urziceni. Momentul nu a fost ales de voința și nici prin intervenția omenească. În mod minunat aducerea sfântului odor a avut loc exact cu patruzeci de zile înainte de prăznuirea sa.

De când a devenit urzicenean multe minuni s-au întâmplat, lacrimi de bucurie mângâind  sufletele împovărate ale celor încercați de greutățile vieții din bărăgan. În semn de recunoștință, creștinii și-au dăruit obolul lor și i-au oferit sfântului o raclă gravată cu scene din viața sa și un baldachin pe care să se statornicească în veșnicie. Iar în fiecare an, înainte de prăznuire, timp de patruzeci de zile credincioșii stăruie alături de preoții lor, făcând neîncetate rugăciuni și mulțumind lui Dumnezeu pentru acest neprețuit dar.

          ***

        Sfântul Ierarh Nectarie este unul dintre cei mai iubiți sfinți de dată recentă din calendarul ortodox. S-a născut pe data de 1 octombrie 1846 în Silivria (în apropiere de Constantinopol). S-a remarcat prin smerenie și bunătate față de semeni. A îndurat multă umilință și nedreptate din partea oamenilor. Pentru aceasta Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni încă din timpul vieții. A ridicat o frumoasă mănăstire în Insula Eghina din Grecia, care îi poartă numele. A trecut la Domnul în anul 1920 pe data de 8 noiembrie. Este recunoscut ca vindecător de boli grele (cancer) și grabnic ajutător celor ce se roagă cu credință.