Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU Episcopul Sloboziei și Călărașilor în toamna acestui an, la Catedrala din Urziceni, s-a desfășurat proiectul cultural „Citim, cunoaștem, scriem, povestim”. Beneficiari au fost 35 de copii de la Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu din Urziceni, care alcătuiesc grupul de cateheză parohial Vlăstare Ortodoxe.

Astfel, în perioada octombrie – noiembrie 2017, copiii însoțiți de profesori voluntari și preoții Catedralei au vizitat mai multe obiective culturale și religioase din județ. Au pus întrebări, au primit răspunsuri și au făcut consemnări în caietele primite.

Un loc deosebit de impresionant a fost Muzeul Național al Agriculturii, unic în țară. Acesta încă mai păstrează aerul de odinioară, portul străvechi popular și mărturisește despre îndeletnicirile cu care se ocupau bunii și străbunii noștri.

A urmat, după aceea, întocmirea unui eseu și a unui desen, redând impresiile și trăirile simțite în locurile vizitate, dar și întâmplări petrecute cu înaintașii noștri.

Proiectul s-a încheiat cu un concurs de cunoștințe alcătuit în urma excursiilor înfăptuite. Toate lucrările au fost jurizate și apoi premiate cu bani și cărți.

***

Dorim să transmitem gratitudinea noastră pentru oportunitatea oferită de Consiliul Județean Ialomița, principalul finanțator al acestui proiect.

Copiii sunt o prioritate în zilele noastre, iar educația reprezintă factorul decisiv în dezvoltarea unor caractere frumoase a celor ce vor fii cetățenii de mâine ai județului nostru. De asemenea, este foarte important să le expunem tinerilor exemple de personalități locale și naționale care și-au lăsat amprenta peste istoria Bărăganului. Totodată să-i învățăm despre datoria de a cinsti pe înaintașii noștri. Ei sunt modelele demne de urmat după care sperăm că se vor ghida în viață.

Așadar, sprijinul oferit Bisericii în misiunea pe care o are cu tinerii ,,cu timp și fără timp” este un semn că împreună vom putea să schimbăm ideile preconcepute despre ce înseamnă cu adevărat un lucru dezirabil și cât de important este să devenim și noi un exemplu pentru urmașii noștri.

Preot paroh Bogdan – Ionuț Stancu