Urziceniul a simțit şi el, chemarea lui, fiind un loc binecuvântat de prezența unei părticele din sfintele sale moaşte făcătoare de minuni, care sunt păstrate şi cinstite în Catedrala oraşului, transformată, aşadar, într-o insulă a rugăciunii, aflată în marea aceasta a cotidianului, spre care se îndreaptă călătorii obosiți, să-şi odihnească şi să-şi adape cugetele cu apa dulce a rugăciunii. O rugăciune a mulțumirii, care a început cu patruzeci de zile în urmă, pe 29 septembrie şi care avea, nu să se încheie, ci să fie încununată de slujbele în sobor de preoți, din ziua de pomenire a Sfântului. Mulțumire pentru darul acesta minunat al sfintelor moaşte, primit cu 2 ani în urmă (chiar pe 29 septembrie), de la Mitropolia de Hydra Spetses şi Eghina, mulțumire pentru binefacerile şi vindecările minunate, care i-au copleşit pe credincioşii ce s-au rugat cu credință şi nădejde, ca Sfântul Nectarie să mijlocească pentru ei, şi, nu în ultimul rând, mulțumire pentru bucuria comuniunii din aceste patruzeci de zile.

Catedrala din Urziceni a fost neîncăpătoare. Preoți şi credincioşi soseau, unul după altul, să se alăture soborului slujitor şi poporului rugător. Împreună cu ei, alți 35 000 de oameni din toată lumea au ales să participe, prin intermediul permisiv al internetului, mulțumită ultimelor tehnologii care permit transmisiuni video în direct.

În conştiința celor din Urziceni, în numai 2 ani – de când părticica cu sfintele moaşte se află aici – Sfântul Nectarie a pătruns atât de adânc, încât oamenii îi spun simplu, “Sfântul”. Să treacă pe la raclă şi să se închine la “Sfântul” a devenit, pentru mulți, un mod firesc de trai, un început simplu, de zi cu zi. Cum să nu vină pentru un “mulțumesc”, chiar în ziua sa de pomenire, la 95 de ani de când Sfântul Nectarie a trecut în ceata sfinților, mijlocind pentru rugăciunile credincioşilor?

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, jertfă permanentă a Mielului lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, apropierea palpabilă de moaştele Sfântului Nectarie şi închinarea la Icoana sa, în care acesta, deși a fost arhiereu, este reprezentat fără mitră, sugerând viața smerită pe care a dus-o, mirul uns de preot în semnul Crucii – “armă asupra diavolului” – pe frunțile oamenilor, i-au strâns pe cei din Urziceni, simplu şi firesc, într-un singur loc: Catedrala Ortodoxă.

*******************

Aducem multumiri Preasfintitului Părinte VINCENȚIU Episcopul Sloboziei și Călărașilor pentru arhiereasca binecuvântare în desfășurarea acestui program liturgic deosebit.

De asemenea suntem recunoscători Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe pentru fructuoasa colaborare.

Nu în ultimul rând mulțumim tuturor credincioșilor care s-au implicat în organizarea acestui hram, dar și prietenilor noștri CARREFOUR ROMÂNIA și TYMBARK ROMÂNIA pentru sponsorizările generoase.

Bucură-te Sfinte Ierarhe Nectarie Mare făcător de minuni.